piątek, 20 kwietnia 2012

Łosoś z mozzarellą i warzywami

Kolejny przepis z naszej akcji rybnej! Trudno dotrzymać swoich postanowień i jadać rybkę co najmniej raz w tygodniu kiedy jest się zdeklarowanym mięsożercą i ma się pełną zamrażarkę wiejskich kurczaków :P

Do tego przepisu popchnęły nas promocje:) Łososia kupiliśmy w okazyjnej cenie, podobnie brokuły i mozzarellę ;) Kupowaliśmy je osobno. Kto by pomyślał, że razem stworzą tak wyśmienitą i zdrową kompozycję ;)

Lista zakupów:
- płat łososia ok 400gram
- jeden brokuł ok 400gram
- dwie średnie marchewki
- jedna kulka mozzarelli ok 125gram
- trzy ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

Rybę myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy odrobinę oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z limonki, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Odkładamy na 20 minut do lodówki. 

W tym czasie blanszujemy brokuły (wcześniej dzielimy duży brokuł na średnie różyczki). Obieramy marchewki i kroimy w plasterki.

Szykujemy odpowiedniej wielkości rękaw, wkładamy do niego łososia na samym dole, okładamy go plastrami mozzarelli i wykłamy na niego zblanszowane brokuły, pokrojoną w plasterki marchewkę i obrane ząbki czosnku (w całości). Zawiązujemy rękaw i wkładamy go do piekarnika na ok 40 minut. 



Super pomysł na rybę na parze bez parowara ;) Rybka jest delikatna, rozpływa się w ustach! A do tego pyszne i delikatne warzywa gotowane na parze :) Poezja smaku! 
Do tego podaliśmy ryż gotowany przygotowany jak w tym przepisie: KLIK!!! Troszkę zmieniliśmy jednak recepturę i doprawiliśmy ryż rozmarynem i zapiekliśmy go w piekarniku z mozzarellą. Świeży smak rozmarynu dobrze komponował się z lekko cytrynowym posmakiem ryby :) 


Polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics