piątek, 27 kwietnia 2012

Grzanki

Zaczyna się długi weekend, dobry czas na gotowanie :) Przed długim weekendem zwykle każdy robi większe zapasy. W polskim domu nie może zabraknąć chleba stąd na długi weekend zapewne wielu z nas zaopatrzy się w większą ilość bochenków! :) A co zrobić z pozostałym, lekko czerstwym chlebem, którego nie chce się jeść kiedy mamy już na widoku świeży prosto z piekarni? My znamy sposób na taki chleb! Sami zazwyczaj kupujemy większą ilość chleba i mrozimy krojone bochenki. Wyciągamy potrzebną nam liczbę skibek i podgrzewamy w tosterze. Dzięki temu mamy codziennie ciepłe, chrupiące pieczywko. 
Czasem jednak nazbiera nam się trochę kromek albo pojedynczych skibek. Wtedy robimy grzanki!

Potrzebne nam:
- kilka skibek chleba (dowolnego, czerstwego)
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, zioła (dowolne)

Kroimy chleb w kosteczki. Przekładamy na naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Skrapiamy obficie oliwą z oliwek i obsypujemy przyprawami. 


Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15min, co jakiś czas mieszkając i sprawdzając czy się nie przypala. 

Polecamy grzanki jako przekąska lub jako dodatek do zup, czy sałatki!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics