środa, 18 kwietnia 2012

Ciemne naleśniki z ricottą

Byliśmy na zakupach w naszym ukochanym Lidlu i kupiliśmy ser ricotta. Wyczytaliśmy, że jest to ser świetnie nadający się do ciast i deserów. My postanowiliśmy użyć go do naleśników podanych na śniadanie. Możemy zaczynać.


Składniki:
25 dag sera ricotta
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
sól

Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy mleko, mąkę, żółtka, kakao, szczyptę soli, cukier i roztopione masło. Całość miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Następnie dodajemy delikatnie nasze białka do ciasta. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Ser ricotta mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Naleśniki na talerzu smarujemy serem, zwijamy i zjadamy ze smakiem. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics