poniedziałek, 26 marca 2012

Tort orzechowo-karmelowy z masą kawową


Dziś urodziny Ł. 100 lat Kochanie :*
W ten weekend byliśmy w moim rodzinnym domu i moja mama przygotowała dla Ł. niespodziankę na urodziny - upiekła krążki do przepysznego tortu, przygotowała krem i razem go ubrałyśmy. Tort ten robimy od jakiegoś czasu na różne rodzinne uroczystości. Najsmaczniejszy jest posypany płatkami migdałów albo połówkami migdałów (oczywiście uprażonymi np. w piekarniku) i polany samodzielnie robioną polewą czekoladową. W tym roku nie obyło się bez przygód przy przygotowywaniu tego tortu, ubieranie zostało przerwane wizytą na pogotowiu bo przegrałam z puszką karmelu i dziś piszę tą notkę właściwie jedną ręką :) Tym razem tort był prosty, posypałyśmy go jedynie startą na grubych oczkach czekoladą.

TORT ORZECHOWO-KARMELOWY Z MASĄ KAWOWĄ


Składniki :
11 jajek
4 szklanki cukru
2,5 szklanki mleka
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu
3 łyżki spirytusu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego albo gotową krówkę
1 torebka cukru waniliowego
250 g orzechów włoskich (zalecamy mniejszą ilość orzechów, nawet połowę, znacząco i niekorzystnie dominują smak placka, chyba, że ktoś lubi)
500 g masła (dajemy 2 – 2,5 kostki 200 gramowe, w zależności od nastroju, apetytu, czy zawartości lodówki)
płatki migdałowe do obsypania placka lub czekolada do polania – według upodobań

Przygotowanie:
CIASTO CZEKOLADOWE
6 jajek. Ubić pianę, do sztywnej dodać powoli 1,5 szklanki cukru i żółtka, wciąż ubijając. Delikatnie wymieszać pianę z 6 łyżkami mąki pszennej, 1 łyżeczką proszku do pieczeniai 2 łyżkami kakao. Piec ok. 40 min w temp 180 st. C.
CIASTO ORZECHOWE
5 białek ubić, dodając po łyżce niepełną szklankę cukru. Masę wymieszać z łyżeczką mąki pszennej, łyżką mąki ziemniaczanej i łyżeczką miodu. Wsypać 250 g grubo posiekanych orzechów. Piec ok. 30 min w temp 180 st. C.
MASA KARMELOWA
Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 1,5 – 2 godz. Otwierać jak puszka ostygnie. Najlepiej ugotować dzień wcześniej. Można oczywiście użyć gotowej masy krówkowej i my tak najczęściej robimy! :)
MASA KAWOWA
1,5 szklanki mleka zagotować z 4 czubatymi łyżkami cukru i torebką cukru waniliowego. W połowie szklanki zimnego mleka roztrzepać 5 żółtek, 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka i jeszcze chwilę pogotować, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Tak ugotowany budyń wystudzić.
Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalać kilkoma kroplami wrzącej wody, mieszać aż się rozpuści.
Masło utrzeć, dodając po łyżce zimny krem. Na końcu dodać rozpuszczoną kawę i spirytus.

Wykonanie:
Zimne ciasto czekoladowe przekroić na pół. Pierwszy kawałek posmarować 1/4 - 1/3 częścią karmelu (tak jak chleb masłem), następnie wyłożyć 2/3 części kremu. Przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć pozostałą część karmelu i rozsmarować (kłaść go kupeczkami i delikatnie rozsmarować przytrzymując z boków płytkę orzechową – bo jedzie na kremie od spodu). Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Wierzch i boki placka posmarować pozostałym kremem.
Tak zrobiony już tort można obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (łatwo się palą na stalowej patelni – trzeba uważać).
Można polać roztopioną w odrobinie mleka czekoladą. Wygląda smakowicie.
Na duże uroczystości można ozdobić jednym i drugim i wtedy to jest tort super-królewski.
Nie ponczujemy ciasta, choć nie ma zaleceń by tego nie robić ;)



Smacznego!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics