środa, 7 marca 2012

Racuchy z jabłkami.

Śniadania i kolacje kojarzą się z chlebem, szynką i serem. My jednak często wolimy by było słodko i owocowo. Uwielbiamy wszelkiego rodzaju naleśniki i placki, a nasza patelnia do naleśników nie lubi być nieużywana. Dzisiaj przedstawiamy przepis na racuchy z jabłkami, który chodził za nami od dawna. Przepis łatwy i szybki nadający się na każdy posiłek dnia.

Składniki:
250g mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
3 jabłka
cynamon
cukier puder
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

Mąkę mieszamy z jajkami, mlekiem i wodą. Dodajemy sól. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Jabłka obieramy i kroimy w talarki. Posypujemy je cynamonem i wrzucamy do ciasta. Jabłka można też pokroić w kostkę lub utrzeć na tarce. 

Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Jemy na ciepło. Smacznego!


1 komentarz:

  1. lubię racuszki:) kiedyś próbowałam z gruszkami, też super;) i eksperymentowałam z różnymi mąkami (polecam orkiszową) ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics