sobota, 3 marca 2012

Makaron ze szpinakiem.

Szpinak to warzywo znane na całym świecie. Jest zarówno uwielbiane jak i nienawidzone. Wiele osób jest zdania, że szpinak to koszmar ich dzieciństwa i za nic nie włożą go do ust. Podobnie uważał Ł. Wspomnienie zielonej rozgotowanej papki podawanej w przedszkolu nie pomagało w zmianie zdania o szpinaku. Do czasu.... Gdy N. zakupiła w sklepie szpinak i wykonała przepyszne danie z makaronem. Przepis ten zagościł na stałe w naszym domowym menu a szpinak nie jest już sennym koszmarem Ł.

Składniki:
200 g makaronu
1 opakowanie mrożonego szpinaku
słodka śmietana 12%
2 łyżki masła
kilka ząbków czosnku
gałka muszkatołowa
chilli
sól
pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy przez krótką chwilę czosnek. Wrzucamy na patelnie szpinak i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy całość gałką, chilli, pieprzem i solą. Gotowym sosem możemy polać nasz makaron na talerzu lub dodać makaron na patelnie i wymieszać z sosem. Smacznego!






3 komentarze:

  1. sama nigdy jeszcze nie robiłam nic ze szpinakiem, ale raz jadłam makaron ze szpinakiem i kurczakiem w paście&baście i był przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuj :) warto!
    w paście jeszcze nie byliśmy ale słyszeliśmy dobre opinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. byłam tylko w jednym salonie póki co (na św.józefa) i pani z wielką łaską pozwoliła zrobić po jednym zdjęciu w sukience, i stwierdziła, że nigdzie indziej nawet na tyle nie pozwalają:P

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics