czwartek, 22 marca 2012

Domowe tortille

Dzisiaj przepis, który zaserwowałem z okazji Dnia Kobiet. Kwiatki kwiatkami ale super kolacja jest najważniejsza (dla mnie na pewno). Tortille to jeden z naszych ulubionych przysmaków. Zawsze je kupowaliśmy, ale N. jest mistrzynią przerabiania kupnego jedzenia w domowe. Znalazła przepis i teraz tortille wypiekamy sami w domu. Przepis nie jest trudny ani skomplikowany. Do roboty moi mili.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy (opcjonalnie)

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto. Nie przesadźcie z mąką by nie było za twarde do wałkowania. Oliwy nie trzeba dodawać ale nadaje ona taki fajny posmak. 

Ciasto dzielimy na równe kulki. Każdą wałkujemy na dość cienkie placki. Z tej porcji wychodzą mi 4 duże tortille lub 8 mniejszych. 

Następnie rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią placek. Opiekamy po obu stronach i gotowe.

Tortille mamy już gotowe więc czas na przygotowanie farszu. Farszu mięsno-warzywnego oraz dużej ilość domowej roboty sosów.

Składniki:
filet z piersi kurczaka
przyprawa do kurczaka
warzywa na patelnie
sól
pieprz
oliwa do smażenia
sosy domowej roboty

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Warzywa wyjmujemy z zamrażalnika i smażymy na drugiej patelni. Do naszych tortilli możemy użyć mięsa mielonego i surowych warzyw jak pomidory, sałata czy ogórek.



Ciepły placek tortilli kładziemy na talerzu. Smarujemy go sosem. Kładziemy na niego kurczaka i warzywa. Polewamy drugim sosem. Robimy zakładkę na dole, składamy boki i gotowe. Smacznego!!!






1 komentarz:

  1. wow! sami zrobiliście placki;) super, mi nigdy się nie chciało i akurat to brałam gotowe;) ale kto wie... może wypróbuję wasz przepis;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics