wtorek, 7 lutego 2012

Zupa piwna

Piwo. Wszyscy znają, wszyscy pili, nie wszyscy lubią. Zupa piwna to jednak coś, czego nie każdy posmakował. Pomysł na tą zupę chodził mi po głowie od dawna. Jednak nigdy nie został urzeczywistniony. Po pierwsze z lenistwa, po drugie dlatego, że nie czuje się dobrze w robieniu zup, chociaż rosół i pomidorowa jakoś mi wychodzą. Jednak teraz, kiedy zostałem sam na placu boju, postanowiłem coś przygotować dla Was. Przepis, który chcę przedstawić zaczerpnąłem z przepisów sieci marketów Lidl.

Składniki:
1 litr piwa
5 dag cukru
2 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
1 jajko
szczypta cynamonu

W garnuszku należy zagotować mleko wraz z cukrem i cynamonem. Następnie wlewamy mąkę ziemniaczaną rozdrobnioną małą ilością wody i gotujemy 5 minut mieszając cały czas. Dodajemy litr piwa i podgrzewamy całość na dużym ogniu, unikając zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dorzucamy żółtko z jajka.
Z białka i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Pianę nakładamy łyżeczką na gorącą zupę. Trzymamy pod przykryciem kilka minut. Zupę serwujemy ciepłą.




Teraz kilka słów zakończenia. Zupa miała być hitem. Jednak smak zupy nie spełnił moich oczekiwań. Mimo wszystko zamieszczam przepis. Być może komuś zasmakuje. Pozdro Ł.

3 komentarze:

  1. Brawa za inwencję i odwagę! Taki przepis to niezła kulinarna inwencja! Będę śledziła kolejne wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. A co było nie tak ze smakiem? Za gorzka, za słodka? pomysł na zupę fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Była gorzka i choć jestem fanem piwa to nie była zbyt dobra. Może to zależy od piwa jakie się weźmie. Ja użyłem Argus z Lidla:)
    Jak nabierze się na łyżkę zupy razem z pianą to jest ok.
    Niedługo kolejne piwne przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics