wtorek, 21 lutego 2012

Ziołowy ryż

W naszym życiu wiele się ostatnio dzieje :) Troszkę na drugi plan zeszło nasze gotowanie i na pierwsze miejsce wróciła niezastąpiona wałówka naszych mam :) Lubimy sobie jednak urozmaicić nasze menu i nie opieramy się tylko na produktach z domu. 
Ile można jeść ziemniaki do obiadu? No my to niezbyt często :) Jakoś nie przepadamy za tym dodatkiem a po drugie ziemniaki mają to do siebie, że nie nadają się do zbyt długiego przechowywania a my nie lubimy zobowiązań w kuchni :)
W naszym menu wygrywa zdecydowanie makaron! Na drugim miejscu jest natomiast ryż! Nie przepadamy jednak za suchym ryżem do obiadu! Lubimy go doprawić i dodać odrobinę masła. Lubimy podjadać ten przysmak również samodzielnie.

Ryż z ziołami jest bardzo prosty w przygotowaniu. My przygotowujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Na dwie osoby wystarcza nam 100g ryżu. Po ugotowaniu ryżu w miseczce dodajemy do niego ulubione przyprawy i łyżeczkę masła. Dodajemy zwykle następujące suszone zioła: bazylię, tymianek, natkę pietruszki. Dodajemy również odrobinę czosnku granulowanego. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 


Ja lubię dodać jeszcze więcej masła:) Całość mieszamy i podajemy jako dodatek do kurczaka pieczonego, kotletów, pulpecików czy do gulaszu. 

Przygotowanie takie dodatku to kilka chwil. Warto spróbować. 
Smacznego :) N.


1 komentarz:

  1. super pomysł na ryż;) ja też nie przepadam na suchym ryżem:P czyżbyście też byli z Torunia?;>
    zapraszam do mnie (nowy wpis) ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics