poniedziałek, 13 lutego 2012

Walentynkowy wieczór

Walentynki to święto, które zawsze obchodzimy. W tym roku spędzimy je jednak osobno. Nie przeszkodziło nam to uczcić ich godnie. Korzystając z powrotu N. na dwa dni do domu postanowiłem przygotować kolację niespodziankę. Zanim zdradzę przepisy podkreślę, że przygotowanie kolacji polegało także na opracowaniu pewnej oprawy całego wieczoru. Wybrałem się do sklepu w poszukiwaniu walentynkowych inspiracji. Przyozdobienie stołu jest tak samo ważne jak jedzenie, które będzie podane. Po przygotowaniu naszej mini restauracji wybrałem menu na ten ważny wieczór. Uznałem, że najlepsze będą krewetki i ciastka francuskie. Krewetki to danie, które uwielbiamy ale nigdy żadne z nas nie podjęło się ich przyrządzenia. Natomiast robienie ciastek francuskich jest przyjemnością gdy mamy pod ręką gotowe ciasto francuskie ze sklepu:)

Krewetki Black Tiger z bagietką ziołową.

Składniki:
opakowanie krewetek Black Tiger
bagietka lub inne pieczywo
posiekana pietruszka
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
bazylia, tymianek lub inne ulubione zioło
sól
cytryna

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Wrzucamy krewetki na patelnie i smażymy około minuty. Przewracamy krewetki na drugą stronę i dodajemy czosnek (pokrojony w plastry, kostkę lub taki przez praskę przeciśnięty) i pietruszkę. Smażymy około minuty i doprawiamy solą. Wcześniej kroimy nasze pieczywo. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy ulubione zioła. Smarujemy tym nasze kawałki pieczywa i wrzucamy do piekarnika. Krewetki podajemy z naszym pieczywem. Można też użyć ćwiartek cytryny, z których wyciskamy sok dla poprawy smaku.




Poduszeczki z ciasta francuskiego z czekoladą i bananem.
                  
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
banan
cukier
jajko

Nastawiam nasz piekarnik gazowy na poziom 6. Następnie kroimy banana w plastry. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, prostokąty lub dowolne figury. Nakładamy na każdy kawałek banana i czekoladę. 

Zamykamy nasze poduszeczki przy pomocy widelca. Nacinamy je na górze. 
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Blachę wykładamy papierem i układamy nasze poduszeczki. Umieszczamy blachę w piekarniku na około 20 minut, aż poduszeczki urosną i nabiorą złotego koloru. Smakują zarówno na zimno i ciepło.



Kolacja walentynkowa była bardzo udana. Krewetki przebiły wszystko co kiedykolwiek ugotowałem dla N. Była po prostu w siódmym niebie. Pozdro Ł.

4 komentarze:

  1. Mniam, mniam musze wypróbować szczególnie te poduszeczki z czeko i bananem,smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie, a smakują bosko!!! :) Cała kolacja była fantastyczna, krewetki najlepsze jakie jadłam w życiu! Nigdy tak pysznych krewetek w restauracji mi nie podano!!!! Zachęcam do próbowania przepisów Ł. bo to istne niebo w gębie :) mnie zawstydził :P
    Pozdrawiam, Agato :)
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. mi tu brakuje tylko mieska :D jakas kielbaske do tego wkroic albo maestro, to nawet lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tyle ę ą się nie naczytałem wieki a krewetki to chyba jakiś odpad bo king prawns to na pewno nie są

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics