niedziela, 19 lutego 2012

Parówki w cieście.

Na studiach poznaliśmy wiele nowych rzeczy. Zwłaszcza tych kulinarnych. W naszej ulubionej piekarni poza chlebem, pączkami czy ciastkami dostępne są takie przysmaki jak parówki w cieście, cebulaki czy zapiekanki. Bardzo je lubimy jednak studenckie możliwości finansowe są ograniczone. Dlatego już dawno wpadliśmy na pomysł żeby wykonać te cuda samemu w domu. Oczekiwania były bardzo duże. Możemy zdradzić, że smak naszych wypieków okazał się tak przepyszny, że już nie płaczemy za ich kupnymi wersjami choć raz na jakiś czas pozwalamy sobie na ich zakupu.
Do zrobienia naszych parówek potrzebujemy ciasta na pizze zrobionego według przepisu zamieszczonego już na naszym blogu. Przepis podajemy tutaj.



Składniki:
ciasto na pizze
około 10 parówek
musztarda
jajko

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Z jednej porcji możemy wykonać parówki lub cebulaki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt smarujemy musztardą i kładziemy na niego parówkę. Zawijamy wszystkie parówki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem.




Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Parówki jemy na ciepło. Należy zwrócić uwagę na gorący środek. Można też polać je keczupem po wierzchu. Smacznego!

Użyłem do tego przepisu krótkie parówki cielęce w naturalnym flaku. Ciasta starczyło na 12 parówek w cieście. 

Od dzisiaj będziemy wrzucać wspólnie przepisy, ponieważ skończyły się moje kawalerskie 2 tygodnie i wróciła N. Pozdro

2 komentarze:

  1. uwielbiam tego typu przekąski;) nie zawijałam nigdy parówek w ciasto na pizzę, używałam do tego francuskiego, kruchego i coś w rodzaju drożdżowego (ale na mleku w proszku) ;) fajny blog, zapraszam do mnie;) obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. polecamy ciasto pizzowe! Jest tanie i szybkie w wykonaniu :) i chyba nie ma opcji, żeby nie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics