piątek, 10 lutego 2012

Bułeczki piwne

Siema! Miał być przepis wczoraj ale zapomniałem. Przepraszam. Dzisiaj kontynuujemy przepisy związane z piwem. Była zupa, która nie zawładnęła moim podniebieniem dlatego teraz coś co smakuje wybornie. Coś z innej teczki - piwne bułeczki. Przepis oryginalnie pochodzi z broszurki (bo książką tego się nie da nazwać) "Piwo i potrawy. Ksiayka o uaczeniu", która była dodana do zestawu piw Svyturys ale go zmodyfikowałem do swoich potrzeb.To jedziemy.

Składniki:
500g mąki pszennej 
250ml jasnego piwa pszenicznego np. Okocim pszeniczne
50g masła
20g drożdży
łyżeczka soli
cukier
łyżka suszonego estragonu


Na początek roztapiamy masło. Piwo przelewamy do dużego garnka i podgrzewamy do temperatury 40 stopni celsjusza (nie mam termometru kuchennego więc na oko zmierzyłem). Wsypujemy do piwa szczyptę cukru i dodajemy drożdże. Mieszamy całość. Dodajemy masło, łyżeczkę soli, estragon i mąkę. Całość mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść i uformować bułeczki. Zostawić bułeczki do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut. Na naszym piekarniku na poziomie 6. Blachę wyłożyłem papierem do pieczenia.


Bułeczek wyszło mi 8, a nie były takie małe. Część zjadłem ciepłych, a resztę na zimno. Tak czy siak były fantastyczne.Zjadłem je z szynką, serem, oraz sosami czosnkowym i pomidorowym.  Mniam mniam.

2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics