poniedziałek, 30 stycznia 2012

Speghetti aglio olio

Kolejna propozycja makaronowa :) Tym razem spaghetti aglio olio! 
To danie nie gości u nas zbyt często ale baaaardzo je lubimy.

Jest ono bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Smakuje przepysznie! Oczywiście jest to propozycja dla osób, które lubią mocny aromat czosnku :) Kolejną zaletą jest to, że ma naprawdę wykwintną nazwę :) jeśli ktoś nie zna przepisu może pomyśleć, że przyrządziliśmy coś ekskluzywnego a tak naprawdę jest to danie na kieszeń każdego studenta :)

Składniki:
makaron
oliwa z oliwek
czosnek
natka pietruszki

 Dawno temu kupiliśmy sobie taką szpatułkę ale nie do końca wiedzieliśmy po co te otwory... Prawie na pewno nie do odmierzania makaronu bo nie są to porcje dla normalnego człowieka ale znaleźliśmy nasz własny system i wreszcie korzystamy z otworów :P

Prawda, że lista składników jest króciutka? :) Przygotowanie jest równie krótkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy krótko pokrojony drobno czostek (na tyle długo żeby uwolnił swój aromat i zmiękł, ale na tyle któtko, aby nie stał się gorzki. Dobra rada: aby uniknąć gorzkiego posmaku przekrój ząbek wzdłuż i wyciągnij podłużną część ząbka ze środka, nie dodawaj do smażenia), dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Do tego dania można dodać również pokrojoną papryczkę chili dla dodania ostrości. My nie ryzykujemy :) Ale do odważnych świat należy więc powodzenia!Całość chwilkę smażymy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku,dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy.
I to właściwie tyle! Danie gotowe!!! :) 

Danie jest banalne ale w smaku - niebo w gębie!
My w tym przepisie użyliśmy suszonej natki. Danie nie jest złe, dalej ma swój urok tylko jeżeli użyjemy suszonej natki musimy zostawić ja chwilkę dłużej na wyłączonej patelni aby zioła naciagnęły oliwą! 
Polecamy
Smacznego 
N.&Ł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics