wtorek, 24 stycznia 2012

Półfrancuskie kokardki

Sesja w pełni! Trochę blog się zakurzył. Ale kuchnia absolutnie nie :)
Dzisiaj Ł. uczy się ile sił! Egzamin tuż, tuż! A kiedy mężczyzna ciężko pracuje potrzebuje czegoś dobrego do podjadania aby nie tracić zapału! Dziś przygotowałam mu półfrancuskie kokardki z przepisu, który już na blogu prezentował Ł. na Rogaliki drożdżowe z wiśniami Są to rogaliki w nowej odsłonie - kokardek! Przygotowywanie ich było tym bardziej przyjemne ponieważ dorobiliśmy się wałka!!! Po 5/6 latach :)

Robi się je równie prosto jak rogaliki. 
1. Przygotowujemy ciasto wg przepisu z linku klik
2. Ciasto wałkujemy
3. Wykrawamy kwadraty
4. na środek każdego kwadratu kładziemy powidła
5. Zawijamy przeciwległe rogi kwadratu. Zwilżamy jeden wodą aby się kokardka "trzymała"
6. Wykładamy kokardki na blachę i pieczemy w 160 stopniach 12-15minut.
7. Kiedy ostygną lukrujemy!



A oto co znaleźliśmy w dawno nie otwieranej szafce:
Jutro dodamy efekt wykorzystania świątecznego, kolorowego makaronu :)

Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics