piątek, 13 stycznia 2012

Naleśniki

W zależności od tego na co mamy ochotę robimy Clark Gable Pancakes lub naleśniki z tego przepisu (może są lepsze ale ten akurat jest "wyniesiony z domu" :P). Już opisaliśmy przepis na ulubione naleśniki Clarka Gable'a w tym poście: klik

Te naleśniki są zupełnie inne! Są cieniutkie, duże, nadają się do podawania ich z różnymi farszami! My te zjedliśmy na śniadanie dlatego zjedliśmy je z dżemem i powidłami (oczywiście domowej roboty). 

Składniki:
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
łyżka oleju
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
do szklanki wody

Przygotowanie - z podanych składników poza wodą ubić jednolitą masę. Wodę dodajemy na końcu w zależności od konsystencji ciasta i od tego jak grube naleśniki chcielibyśmy usmażyć. Do dzisiejszych naleśniczków użyliśmy 1/4 szklanki wody. Można użyć również wodę gazowaną, naleśniki będą bardziej puszyste. Jeżeli chcemy użyć naleśniki do dania wytrawnego można zrezygnować z cukru, my i tak go dodajemy. 

Patelnie polewany olejem (można z tego zrezygnować jeżeli mamy dobrą patelnię, ponieważ dodaliśmy olej do ciasta; dobrym sposobem na ograniczenie ilości używanego oleju jest smarowane patelni pędzelkiem - POLECAMY!!!). Masę wylewać chochlą, szklanką na rozgrzaną patelnie. Masa jest bardzo lejąca. Smażymy z dwóch stron, powinny być jasnobrązowe! 
Z podanej ilości składników otrzymaliśmy 5 naleśników! Zwykle wychodzi od 4 do 6 (w zależności od tego ile dodamy wody).

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics