wtorek, 31 stycznia 2012

Meksykańskie :)

Kolejne danie z makaronem... No co... lubimy!!! :) Dania z makaronem robi się błyskawicznie a w czasie sesji to podstawa. 
To danie nazywamy "Meksykańskie" choć z Meksykiem nie ma nic wspólnego. Jest stałym elementem "wałówki" od mamy Ł. :)
My również nauczyliśmy się je robić. Jest pyszne! Uwielbiamy je. Plusem jest to, że jest to danie jednogarnkowe i że można je zjeść na wiele sposobów dlatego się nie nudzi :)

Lista składników na pół paczki makaronu
- pół kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukuryczy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili w proszku
- 0,5 - 1 szklanka ketchupu pikantnego

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do niego puszkę fasoli razem z zalewą, nic nie marnujemy :) Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukrydzę, ketchup, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Chwilę dusimy i doprawiamy solą, pieprzem i chili. My lubimy kiedy wszystkie składniki oddadzą swój aromat i dopiero wtedy doprawiamy. W czasie smażenia mięsa dodajemy jednak już sól. 



My tym razem zjedliśmy meksykańskie z makaronem. Najbardziej pasują do niego duże makarony, spaghetti nie do końca ale połamane było całkiem całkiem. 
Danie to doskonale smakuje również z ryżem i jako farsz do naleśników. Często robimy naleśniki z tym nadzieniem. Pasują tu naleśniki z tego przepisu: klik!
Dodajemy na wierzch trochę startego, żółtego sera, sosu czosnkowego i czujemy się jak w naleśnikarni:)
A gdy ugotujemy za dużo meksykańskiego smakuje wyśmienicie na kolację z bułeczką :)

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics